Karabük Üniversitesi, son günlerde sosyal medyada dolaşan cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve Afrika kökenli yabancı uyruklu öğrenci sayısının artışına dair iddialarla gündeme geldi.

Üniversitede eğitim gördüğü belirtilen öğrencilerin sosyal medyalardaki "itiraf" sayfalarında paylaştığı mesajlarda, bazı kadın ve erkek öğrencilerin Afrika kökenli öğrencilerden HPV ve HIV gibi cinsel yollarla bulaşan hastalıklara yakalandıkları öne sürüldü. İddialara göre, öğrencilerin bir kısmı hastaneye başvurup tedavi altına alındığı öne sürülüyor.

Üniversite yönetiminin, Afrika kıtasının sağlık açısından riskli bölgelerinden gelen öğrencileri hiçbir sağlık kontrolüne tabi tutmadan kabul ettiği ve bu nedenle Karabük'te hastalıkların arttığı iddia ediliyor.

Sosyal medyalarda viral olan, birçok ulusal ve yerel haber sitelerinde yer alan haberlere göre, Karabük Üniversitesi'nde çoğu bölüm ile sınıfların yabancı uyruklu öğrencilerden oluştuğu, özellikle Afrika kökenli öğrencilerden çok farklı tehlikeli hastalıklara yakalandıkları iddia ediliyor.

Sosyal medya hesaplarından isimlerini gizleyerek paylaşımlarda bulunan birçok öğrenci, cinsel temas sonrası yaşadıkları rahatsızlıkları ve o anlarda yaşanan olumsuzlukları anlattı. Anlatılan ve yapılan paylaşımların şaşırtıcı olmasının yansıra, Karabük'ün ülke gündemine bu şekilde gelmesi de toplumsal bir rahatsızlık oluşturdu.

Diğer taraftan ulusal basında yer alan bazı haberlerde, Karabük Üniversitesi'nde çoğu bölüm ve sınıfın yabancı uyruklu öğrencilerin ağırlıklı olduğundan "para karşılığı diploma" satışı yapılıp yapılmadığına dair iddiaların Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından araştırılması isteniliyor. 

Memleket Partisi'nin YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdal Özvar'a sorduğu sorular arasında, Karabük Üniversitesi'ndeki yabancı uyruklu öğrenci sayısının artışı ve dolar karşılığı diploma satışı iddialarının araştırılıp araştırılmadığı da yer alıyor.

BAZI ÖĞRENCİ GRUPLARINDAN KORKU VEREN AÇIKLAMALAR

Öte yandan Karabük Üniversitesi'nde bazı yabancı uyruklu öğrencilere yönelik rahatsız edici davranışlar ve sağlık endişeleri nedeniyle gerilimin arttığı gözleniyor. Karabüklü öğrenci grupları, sosyal medya hesaplarından endişe verici paylaşımlarda bulunarak, müdahalede bulunacaklarını de ifade ediyorlar.

Karabük Üniversiteli Beşiktaşlılar Birliği Grubu, üniversite ve şehirde yaşanan sorunların, sadece birkaç kişinin davranışlarından kaynaklanmadığını belirterek, Afrika kökenli öğrencilerin sayısının fazlalığına ve davranışlarına dikkat çekildi. Açıklamada, "Yaklaşık 50-55 kişilik sınıfta sadece 2-3 tane Türk öğrenci olup, geri kalanının Afrika kökenli olması hepimizin ortak sıkıntısıdır." ifadelerine yer verildi.

VATANDAŞ TEDİRGİN

Sosyal medya hesaplarından yapılan bu açıklamalar ve paylaşımlar, Karabük Üniversitesi'nde yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili gerilimin arttığını gösterirken, bölgede yaşayan vatandaşlarda da endişe yaratıyor. 

Özellikle Afrika kökenli öğrencilerin yoğun yaşadığı bölgelerde oturanlar yaşanan bu durumlardan oldukça rahatsız. 
Yetkililerin gerekli önlemleri almasını isteyen bölge sakinleri, olaylar çığırından çıktıktan sonra müdahale etmenin bir anlamı kalmayacağını ifade ediyorlar.

KARABÜK İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMADA BULUNDU

Diğer taraftan HIV ve HPV hastalıklarının Karabük'te yayıldığı söylentilerinin ülke gündemine oturması üzerine, Karabük İl Sağlık Müdürlüğü bir açıklamada bulundu. İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada; Karabük'te HIV (+) ve HPV (+) vakalarında herhangi bir anlamlı bir değişikliğin bulunmadığı ifade edilerek, sağlık sistemine kayıtsız giriş yapılarak işlem yapılmasına izin verilmediği belirtildi.