BU PAZAR GÜNÜ YAPILACAK OLAN CHP İL KONGRESİ ÖNCESİ ADAYLAR ARASINDA LİSTE SAVAŞI BAŞLADI


 

İBRAHİM AYHAN İLE BAYRAM KARADAĞ ARASINDA YAŞANACAK KONGRE ADETA BIÇAK SIRTI


 

 chpde-kongre-oncesi


Bu Pazar günü (14 Nisan) yapılacak olan CHP Karabük Olağanüstü İl Kongresi öncesi en güçlü iki aday arasında adeta kılıçlar çekildi.

Genel Merkez tarafından atanan kayyum yönetiminin başındaki CHP Karabük İl Başkanı İbrahim Ayhan, CHP’de çocuk yaşından bu yana siyaset yapan ve uzun süre il başkanlığı yapan Bayram Karadağ ve Şehir Plancısı olan kendi inandıklarında dik duruş sergileyen Bülent Türkoğlu bu hafta sonu yapılacak olan kongreye aday olarak giriyorlar.

Karabük Net Haber olarak, CHP’nin bu hafta sonu yapılacak olan İl Kongresini masaya yatırıyor ve analizini kamuoyu ile paylaşıyoruz.

İbrahim Ayhan ile Bayram Karadağ arasında kıran kırana geçecek olan kongrede iki aday arasında seçim adeta bıçak sırtı.

Adaylar yaptıkları listede tam bir delege endişesi taşıdıkları ve her bir ismin getireceği – götüreceği delegeye göre en ince ayrıntısına kadar hesaplandığı belirtilirken, bu hesapların her iki güçlü adayın partiyi gelecekteki çalışmaları adına zayıflatacağı da görülmekte.

Adayların il yönetim listelerine yazdıkları ve yazamadıkları isimlerin aslında delege yapısında olumlu yada olumsuz tepkilere neden olacağı ve kongredeki seçim dengelerinin bir anda her iki taraf adına da değişebileceği altı çizilerek vurgulanıyor.

BAYRAM KARADAĞ

bayram-kara-chpCHP’de uzun yıllar İl Başkanlığı yapan Bayram Karadağ, başkanlığı sürecinde gerek ekibinin içindeki hatalar, gerekse kendi hataları nedeniyle parti içinde ciddi bölünmelere neden oldu. Parti teşkilatında yaşanan bölünmeler ve her geçen yıl kendiliğinden meydana çıkan Bayram Karadağ muhalifleri çığ gibi büyüyünce tepkiler genel merkezin de dikkatini çekti.

2009 Yılı Yerel Seçimlerinde ve 2011 Genel Seçimlerinde yaşanan başarısızlıklar Karadağ’ın yıpranma sürecini daha da hızlandırdı. Karadağ karşısında oluşan muhalefet, Karabük teşkilatına gelen paraların da nerelere harcandığı konusundaki sorulara cevap arayınca, akıllarda akçeli soru işaretleri oluştu.

Bayram Karadağ’ın CHP Karabük teşkilatında tüm bu olumsuz yönleri her ne kadar ön planda olsa da, iki yıl önce yapılan kongre öncesi 119 kişilik il delegesi tek tek elinden geçti.

CHP’nin tüm yurt genelinde yaşadığı delege imparatorluğunu Karabük’te de çok iyi yöneten Bayram Karadağ’ın en büyük avantajı sayılır.

İBRAHİM AYHAN

ibrahim-ayhan1Parti içinde yaşanan şiddetli geçimsizlikler, çatışmalar ve bölünmeler artık taşınılamaz hale gelince, Genel Merkezin de desteği ile “Birleştirme ve bütünlük süreci” adı altında bir hareket başlatıldı.

CHP Karabük Teşkilatlarında uzun yıllar siyaset yapan tüm isimler bay pas edilerek, hiç siyasete bulaşmamış, CHP’de hiç yıpranmamış ve tabir yerinde ise sıfır kilometre bir isim olan yeni emekli eğitimci İbrahim Ayhan kayyum yönetimin başına konuldu.

CHP Karabük örgütlerinde her ismin eleştirildiği bu günlerde, eleştirilecek bir siyasi yönü olmayan İbrahim Ayhan ise süreci iyi getirerek kongreye hazırlandı. Ayhan’ın en büyük destekçisi Safranbolu ve Yenice teşkilatları olarak biliniyor.

BÜLENT TÜRKOĞLU

Doğumundan bu yana kendini CHP’li olarak tanımlayan Bülent Türkoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin’in anti demokratik çıkışlarına tepki olarak aday olduğunu ve CHP’de anti demokratik bir uygulama olmaması gerektiğini vurgulamak amacıyla öne çıktığını ifade ediyor.

Bu zamana kadar her hangi bir delegeye gidip, aday olabilmek için il delege sayısının %10 imzasını alma yönünde bir çalışma sergilemediğini, kazanma ve kaybetme yönünde bir endişe taşımadığını belirten Türkoğlu, kendi inandıkları doğrultusunda dik duruş sergilediğini belirtiyor.

İL KONGRESİNDE SAYISAL STRATEJİ

CHP Karabük İl Teşkilatının kongresinde il genelinde 119 il delegesi oy kullanacak. Delegelerin ilçeler göre dağılımı şöyle;

chp-logo-1Merkez İlçe        : 56

Safranbolu         : 34

Yenice                : 14

Eskipazar           : 5

Eflani                  : 5

Ovacık                :5

İl Delegelerin bu dağılımına göre CHP kulislerinde yapılan tahmini matematiksel hesaplamalar şöyle;

BAYRAM KARADAĞ KAÇ OY ALIR?

Merkez İlçe Başkanı Serkan Adabaş’ın da açıktan destek verdiği Bayram Karadağ Merkez de çok güçlü. 56 İl Delegesine sahip olan Merkez İlçe’den Bayram Karadağ’a en az 37, en çok ise 45 oy çıkacağı belirtiliyor.

Kendi desteklediği ve seçilmesinde büyük etkisi olan İlçe Başkanı Abdullah Çakır’ın şimdi Karadağ’a sırt çevirdiği 34 il delegesine sahip olan Safranbolu’da Karadağ’a en az 3, en fazla 7 oy çıkacağı tahmin ediliyor.

14 İl Delegesine sahip olan Yenice’den Bayram Karadağ’a en az 3, en fazla ise 6 oy çıkma ihtimali öne sürülüyor.

Toplam 15 delegeye sahip olan Eskipazar, Eflani ve Ovacık ilçelerinde Karadağ’ın tam bir hâkimiyeti olduğu biliniyor. Bu üç ilçeden Bayram Karadağ’a en az 10, en çok 13 oy çıkması bekleniliyor.

CHP kulislerinde en ince ayrıntısına kadar yapılan bu matematiksel hesabın ortalaması göz önünde bulundurulursa, Bayram Karadağ’ın 58 oy alması ön görülüyor.

İBRAHİM AYHAN KAÇ OY ALIR?

İbrahim Ayhan’ın ise Merkez ilçe’den en az 11, en fazla 19, Safranbolu’dan en az 27, en fazla 31, Yenice’den en az 8, en fazla 11, diğer geri kalan üç ilçeden ise en az 2, en fazla 5 oy alması tahmin ediliyor.

İbrahim Ayhan da, kongrede alacağı oyun tahmini matematiksel hesabına göre 58 oy alacağı düşünülüyor.

119 Delegenin bulunduğu kongrede 110 ile 116 delegenin oy kullanacağı ifade edilirken, kongrenin iki aday arasında tam ortada olduğu görülüyor.

BÜLENT TÜRKOĞLU KİLİT İSİM OLABİLİR

Bülent Türkoğlu’nun kongre salonunda yapacağı konuşmadan sonra parti tüzüğü gereği aday olabilmesi için toplam 119 delegenin %10 imzasını toplar ve aday olursa, Bayram Karadağ aleyhine oylarda en az %5 oranında azalma olacağı belirtiliyor.

Karabük Net Haber olarak, CHP Kongresi öncesi tüm kulis nabızlarını tuttuğu bu oy oranlarının kongre sonrası bir kez daha gözden geçirilmesini isteriz.