- ÇELİK - İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI CENGİZ GÜL "SİZİN KABUL ETMEYECEĞİNİZ, EVET DEMEYECEĞİNİZ BİR SÖZLEŞMEYİ, HİÇBİR GÜÇ BİZE BUNU İMZALATAMAZ"

hedef-kondu

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, TİS görüşmelerinin kapalı kapılar ardında protokol tören havası içinde değil, çalışanlarla paylaşılan bir sözleşme olacağını söyledi.

Çelik - İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, Kardemir’de süren Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmeleri ile ilgili işçiyi bilgilendirdi.

Kardemir işçileri ile bir araya gelen Genel Başkan Ali Cengiz Gül, iş yeri temsilcilerini tanıtarak, “Kardemir işçisi hak ettiği ücreti almıyor. Bu ücreti alma mücadelesinde verdiğimiz sözden geri adım atmayacağız” dedi.

Bazen 10 günlük aralar olduğunu anlatan Gül, “Bu süreçte birbirimizi algılamamız, düşünme süreci şeklinde geçiyor. Birinci amacımız Karabük’te sosyal barışı, Kardemir’de kardeşliği birlik ve beraberliği sağlamak olduğunu ifade etmiştik. Bu her geçen gün sütüne koyarak sağladığımızı düşünüyoruz. Bu sağlandığı sürece Kardemir emekçisinin, Karabük işçisinin istedikleri hak ettiği emeğinin karşılığı ücretin alınmasını önlemeyecek. Bugünde o noktayız. Belki yer yer duyuyoruz, bu heyecanla söylenen sözler diye. Emekçilerin ve çalışanların emek kavgasından onların hak ettiği saygıyı, sevgiyi, ücrettin gerisinde başka bir heyecanımız olamaz. Biz heyecana kapılıp yapamayacağımız ve hayata geçiremeyeceğimiz hiçbir cümleler kurmadık. Sanıyorum bizim geçmişimizi iyi incelemediler. Bizim içine koyduğumuz tablo çok nettir. Bin 172 işe yeni giren arkadaşımız var. Beş yıllık protokolden ve asgari ücretin yüzde 5’inden bir protokolden bahsedildi. Böyle bir protokolü tanımayacağımızı söylemiştik. Böyle bir protokol hayata geçecek olursa bu bin 172 arkadaşımız asgari ücretle çalışacakları gibi hiçbir sosyal hakları da olmayacaktır. 5 yıl böyle bir ücretle çalışmayı kabul ediyor musunuz. Bu işçilerin söylediklerinin arkasındayız, gerilememiz mümkün değildir” dedi.

TİS görüşmelerin kısa sürede bitirileceğini düşündüklerini de anlatan Gül konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Hiçbir zaman teklifimiz revize edilir derken, son teklif anlamında söylemedik. Verilen teklifler son teklif değildir. Bizim kırmızı çizgilerimiz var. Geçmişle ilgili 2 yıllık süreçle verilen yüzde 14’lük rakamlar bizim kabul edeceğimiz ve imzalayacağımız bir rakamlar değildir. Biz TİS görüşmelerini nerede yapacağımızı biliriz. Bu ya Kardemir’de, ya da Çelik - İş Sendikasında yapılır, bunun dışında hiçbir yerde yapılmaz. Sizin kabul etmeyeceğiniz, evet demeyeceğiniz bir sözleşmeyi, hiçbir güç bize bunu imzalatamaz. Karalıyız, Kardemir işçisi iyi bir ücret almalı, sosyal şartları değişmeli. Kamuoyu sözleşmenin masa dışında bitmesini istemiyor. Kamuoyu Kardemir işçisinin iyi sözleme ve iyi bir ücret bekliyor. Bunun dışında beklentileri yaymak ve bunun dışında bir duruş sergilemenin Kardemir kamuoyunun yanıltmak olduğunu düşünüyorum. Çelik İş Sendikası olarak Kardemir’deki bu mücadelenin, Kardemir işçisinin iyi bir rakamla, iyi bir sözleşme ile ayrılması konusunda tüm niyet ve duygularımızı ortaya koyduk, bu süreçte de devam ettireceğiz.

Kardemir yönetimi, duruşumuzdan anlayışımızdan, varlığımızdan bir şeyler çıkarmıştır. TİS konusunda kimsenin bizi koşa koşa aman şu olmuş bu olmuş diye sözleşme imzalatamayacağını zaman içinde görecektir. İstediklerimiz kamuoyunda tartışılabilir, rakamlar revize edilebilir. Ama bu rakamların aşağıya çekileceği kırmızı çizgileri vardır. Onun için kamuoyu 60, 80 demiş. Biz kamuoyu önünde çıkar ne istediğimizi rakamlarla ortaya koyarız. Bundan hiçbir zaman kaçınmayız. Bunu kamuoyunda da tartışmaktan da çekinmeyiz. Ama geldiğimiz nokta o nokta değil. Geldiğimiz nokta uzlaşabilir bir nokta olduğun düşünüyoruz. Bazı alışkanlıkların değişmesi için bir zamana ihtiyaçlarının olduğunu düşünüyoruz. Biz o zaman bekliyoruz. Kardemir beşinci vitese atılmışsa, işçide o vitesle gitmesi lazım. Kardemir’in bacası tüterken, işçinin de bu ocağının tütmesi önemli” dedi.

Genel Başkan Gül, konuşmasının sonunda bu onurlu mücadelenin sonuna kadar yapılmasına işçiden tam destek isteyerek, "siz bu davaya bu kadar inanıyorsanız, sizin istediğiniz ücret sıkalası olacaktır" açıklamasında bulunması üzerine işçilerle tarafından alkışlandı.

Editör: Haber Merkezi