YASA GEREĞİ ARTIK HER TÜRLÜ KESİCİ, DELİCİ ALET OLARAK ADLANDIRILAN BIÇAK VE TÜRLERİNİN TAŞINMASI YASAKLANDI


 

bicak-yasak

Karabük Valiliği tarafından il sınırları içinde kamu güvenliği ve kamu düzeninin korunması amacıyla 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun kapsamına girmeyen her türlü bıçak ve kesici aletlerin de taşınması yasaklandı.

Yasağa rağmen kesici aletleri taşımaya devam edenler hakkında idari para cezası uygulanacak.

Karabük’te bıçak taşımanın önüne geçebilmek için Valilik yeni bir karar aldı. 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunu dikkate alan Valilik, bu kanun kapsamına girmeyen özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçakları ve benzeri aletleri vatandaşların üzerlerinde veya araçlarında taşımalarını yasakladı.

Valilik, kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların ruhsatlandırılan işyerleri dışında satışının ve sergilenmesinin de artık yapılamayacağını bildirdi.

Valilik, kararın 20 Kasım tarihinden itibaren geçerli olduğu belirtilerek şu açıklamalarda bulundu;

“Karabük il sınırları içerisinde vatandaşlarımızın can güvenliğinin korunması, başta bıçak olmak üzere kesici ve delici aletler ile işlenen suçların en aza indirilmesi kapsamında kanunen yasaklanmayan ancak kolaylıkla elde edilebildiğinde suç aleti olarak sıkça kullanılan her türlü kesici ve delici aletlerin denetim altına alınarak meydana gelebilecek olayların önlenmesi amaçlanmaktadır.


Bu karar; Karabük il sınırları içerisinde şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçlarda kullanılan ve 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen, kelebek tabir edilen veya özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile benzeri aletlerin ruhsatlandırılmış işyerleri dışında kamuya açık alanlarda satılması ile kişi üzerinde ve çantalarında maksat dışı taşınmasının yasaklanması hususlarını, bu karara uymayanlara verilecek idari para cezasının uygulanmasına ilişkin düzenlemeyi kapsar.


6136 Sayılı Kanun Kapsamına girmeyen kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçakların vb. aletlerin ilimiz sınırları içerisinde; kesici ve delici alet ile bıçakların 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan iş yerleri ile belediyece ruhsatlandırılan iş yerleri, pazarlar, pazar yeri dışında kamuya açık alanlarda satışı ve sergilenmesi yasaktır.


Kesici ve delici alet ile bıçakların 18 yaşından küçükler tarafından satın alınması, taşınması ve bunlara satılması yasaktır. 18 yaşını dolduran kişinin kesici ve delici alet ile bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır. 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici ve delici alet ile bıçaklar, bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmalarının “Bavul, valiz, çanta, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp, paketlenmiş şeklinin dışında her ne suretle olursa olsun taşınması” yasaktır.


Karabük il sınırları içerisinde her türlü suçun işlenmeden önüne geçilmesi, kanunen yasaklanmayan ancak kolaylıkla elde edilebildiğinde suç aleti olarak sıkça kullanılan her türlü kesici ve delici aletler ile özellikle 6136 Sayılı Kanun Kapsamına girmeyen kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek ve iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçak tarzı vb. aletlerin denetim altına alınması kamu güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı korumada önemli olduğundan yukarıda açıklanan Valilik Genel Emrine riayet edilmesi, söz konusu hususlara aykırı hareket edenler hakkında 5442 İl İdaresi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümlerinin uygulanacaktır."

Editör: Haber Merkezi