cengiz-gul-kadro



HAK-İŞ KONFEDERASYONU GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VE ÇELİK-İŞ SENDİKASI GENEL BAŞKANI CENGİZ GÜL;


“ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMAMASI YILLARDIR SÖYLENİYOR AMA UYGULANMIYOR” 


“ASGARİ ÜCRETİN TESPİT KOMİSYONU YANLIŞ” 


“ESKİ TÜRKİYE’NİN ESKİ ALIŞKANLIKLARI ISRARLA VE İNATLA DURUYOR”




Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül, “Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram var, yıllardır söyleniyor ama uygulanmıyor. Bu gündemden mutlak çıkartılmalı” dedi.

Eski Hak-İş Genel Sekreteri ve Çelik-İş Sendikası eski Genel Başkanlarından Metin Türker’i ölümünün 17. yılında anma törenine katılan Gül, gazetecilere asgari ücret konusunda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki asgari ücretin çok tartışıldığını ve değerlendirildiğini ancak asgari ücretin bir kişinin yaşam standardı ele alınarak hesaplandığını düşündüklerini belirten Cengiz Gül, “Fakat dört kişilik bir ailenin bir çalışma yaşamında değerlendirildiğinde elbette ki çok düşük bir ücret. Onun için bu konuda sadece sivil toplum örgütlerimizin değil hükümetin, sanayicilerin, işverenlerin bu konuda ciddi bir çalışma yapması gerekiyor. Yıllardır süregelen bir ücret, hiç kimsenin de memnun olmadığı bir ücret. Bu bir gerçek. Bunun aşılması içinde çok ciddi çalışmanın yapılması gerekiyor. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram var, yıllardır söyleniyor ama uygulanmıyor. Ama bu gündemden mutlak çıkartılmalı. Asgari ücretten vergi alınmaması gibi çok önemli bir kavram gerçekleştirilmedir diye düşünüyoruz” dedi.

“TESPİT KOMİSYONU YANLIŞ”
Asgari ücretin tespit komisyonunun da yanlış olduğunu ifade eden Gül şunları söyledi;

“Tüm kesim temsil edilemiyor. Sadece Türk-İş Konfederasyonu’nun da temsil edilmesi de sonucu ortada. Asgari ücret komisyonunun demokratik ve adil oluşturulması gerekiyor. Bir defa adiliyetin oradan başlaması gerekiyor. Oradan başladıktan sonra bence daha ciddi bir şekilde tartışılabileceğini düşünüyorum. Biz şunlara katılmıyoruz; asgari ücret belirleniyor, Türk-İş yetkilisi muhalefet yazıyor. Bunlar sadece yasak savma, yani durumu idare etmek. Biz bu asgari ücreti kabul etmedik, doğru bir şey değil, gerçekçi de değil. Asgari ücreti tespit komisyonu adil ve demokratik bir şekilde oluşturulmalı ve ondan sonra asgari ücret belirlenmeli diyorum. Sürekli öneriler yapıyoruz, kamuoyundan çağrılar yapıyoruz. Şu cümleler çok söyleniyor; eski Türkiye’nin eski anlayışını değiştireceğiz. Ama, eski Türkiye’nin eski alışkanlıkları ısrarla ve inatla duruyor. Bunu söylem anlamından çıkartıp, gerçek anlamına sokmamız gerekiyor. Algı değişmiyor. Algı değişmediği sürece bunları söylemenin çok bir kar etmediğini görüyoruz.”

KARDEMİR’DE KADEME BEKLENTİSİ
Örgütlü bulundukları KARDEMİR A.Ş’de işçilerin kademe beklentisi olduğunun hatırlatılması üzerine Gül, “Toplu sözleşmede yazılan tüm hükümler aynen uygulanacak. Bir akittir bu. Yönetim kurulu ile Çelik-İş Sendikası arasında imzalanan bir toplu sözleşme var. Toplu sözleşmenin tüm hükümleri değişmesi mümkün değil. Çalışan işçi arkadaşlarımızın bu konuda rahat olmalarını istiyorum. Toplu sözleşme hükümleri aynen geçerli olacaktır” dedi.

Yönetimin yatırımlar bitmeden kademe vermek istemediği dedikoduları olduğu sorusu üzerine ise Gül, açıklamasına şöyle devam etti;

“Dedikodu üzerine yorum yapmak doğru değil. KARDEMİR yönetimi ile yaptığımız toplantıda böyle bir konu olmadığı gibi olması da mümkün değil. Çünkü toplu sözleşme hükümlerimizde böyle bir şart yok. Böyle bir yargı da yok. Elbette ki yüksek fırınımızın devreye girmesi hepimizi mutlu eder. Bununla bağlantılı değil tabi ki, bunlar tamamen bir varsayım. Dünkü görüşmelerimizde ciddi bir şeklide çalışma yaptıklarını bu da tabii ki kadro çalışması. Türkiye’nin ve Dünyanın önemli uzmanları ile çalışma yaptıklarını çalışmanın sonuna gelindiğini belirttiler.

Tabi ki yeni bir sinter, yüksek fırın ve çelikhane yapılıyor. Bununda bitirilmesi gerekiyor, bitirilmesi demek son yüksek fırınında devreye girmesi anlamında söylemiyorum, kadro çalışması bitirilmesinden sonra herkes çalıştığı yerin kadrosuna performans değerlendirilmesi ölçüsünde geçirilecek. Bu konuda hiçbir sıkıntının olacağını düşünmüyorum. Ben çalışmanın Aralık ayı içerisinde bitirileceğini düşünüyorum. Edindiğim izlenim bu. Çalışmanın son noktaya geldiğini söylediler. En son olarak Yüksek fırındaki kadro çalışması bitirilmesi son aşamasında”

Editör: Haber Merkezi