AK PARTİ KARABÜK BELEDİYE BAŞKAN ADAYI KİMİN OLACAĞI KONUSUNDA TARTIŞMALAR YOĞUNLAŞMAYA BAŞLADI


 

ADAYLIĞA EN GÜÇLÜ İKİ İSİM VAR; KARABÜK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. BURHANETTİN UYSAL VE KALKINMA BAKAN YARDIMCISI MEHMET CEYLAN


 

akpartide-aday-bilmecesi


 

Yerel seçimlere yaklaşılan her geçen gün, AK Parti Karabük Belediye Başkan Adaylığına kimin gösterileceği konusunda siyasi kulisler yoğunlaşmaya başladı.

2014 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde MHP’li Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin karşısına aday arayışına giren AK Parti’den kimin aday olacağı sorusuna cevap aranırken, siyasi kulislerde en güçlü iki isim konuşuluyor.

Karabük Üniversitesi’nin mimarı olan Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ile Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan’ın adaylık konusunda isimleri ağırlık basmaya başladı.

PROF. DR. BURHANETTİN UYSAL

Karabük Üniversitesi’nin mimarı olarak gösterilen Prof. Dr. Burhanettin Uysal, 2003 Yerel Seçimlerinde AK Parti Karabük Belediye Başkan aday adayı olmuş fakat Hüseyin Erer, adaylık ve başkanlık yarışının ipini göğüslemişti.

2007 Yılında kurulan Karabük Üniversitesi’ni beş buçuk yıl gibi kısa bir sürede ülkenin sayılı üniversiteleri arasına sokan Prof. Dr. Burhanettin Uysal, üniversitenin 25 Bin civarında öğrenci kapasitesine ulaştırmasıyla kente sağladığı ekonomik katkısı da tabanın her kesimi tarafından hissedilmeye başlandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Karabük konusunda Burhanettin hocayı ciddi anlamda düşündüğü son günlerde konuşulmaya başlandı.

Karabük Belediye Başkan adayları arasında Uysal’ın isminin en üst sıralarda olduğu siyasi kulislerde konuşulurken, Rektör Hocanın milletvekili adaylığına daha sıcak baktığını yakın çevresi vurguluyor.

Teşkilatın ise Burhanettin Uysal’ın adaylık konusunda tam bir fikir içinde olmadığı da ifade edilirken, yerel seçimlerde aktifleşecek olan bölgesel dengelerin de göz önünde tutulması gerektiği konuşuluyor.

Seçimlere iddalı olarak giren siyasi partiler, son 25 yıldır Karabük Belediye Başkan Adaylarının belirlenmesinde Karabük’ün 18, 37 ve 67 ağırlıklı olan bölgesel dengelerini hep gözetmiştir. AK Parti, Konya nüfusuna kayıtlı olan Burhanettin Uysal’ı aday gösterirse, 25 yıl aradan sonra bölgesel dengeler hesabını bozmayı da hedefleyecek demektir.

Tüm bu tartışmalara rağmen, 2015’de Rektörlük görevine veda edecek olan Burhanettin Uysal’a adaylık teklifi getirilirse, Uysal’ın alternatif bir cevap verme şansı olacak mı, olmayacak mı? Kısacası sonuç ne olacak?

MEHMET CEYLAN

1999 Yerel Seçimlerinde Refah Partisi’nden Safranbolu Belediye Başkanı seçilen Mehmet Ceylan, 2002 ve 2007’de AK Parti’den Karabük Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. 2012 Genel Seçimlerinde Partisi tarafından aday gösterilmeyen Ceylan, Kalkınma Bakan Yardımcılığı görevine atandı.

Profesyonel bir politikacı olarak tanımlanan Mehmet Ceylan, ciddi ve geniş bir çalışma ekibine sahip. İl genelinde güçlü bir isim olan Mehmet Ceylan’ı, Genel Başkan Erdoğan’ın yerel seçimlerde Karabük’ten aday gösterebileceği uzun süredir konuşulmakta.

Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ve girişimciliği ile bilinen Ceylan’a, Erdoğan’ın “hazırlan” talimatı vermesi güçlü bir ihtimal olarak gösteriliyor.

Daha öncede Karabük Net haber olarak “AK Parti’nin Karabük İçin Sürpriz Adayı” olarak haber yaptığımız Mehmet Ceylan, 2015 Genel Seçimlerini düşündüğünü bizzat tarafımıza ifade etmişti.

Öte yandan 2015 Genel Seçimlerini ciddi anlamda düşünen Mehmet Ceylan’ın, yerel seçimlerde Karabük Belediye Başkan adayı olarak Burhanettin Uysal’ı önerdiği iddialarını da konuşanların sayısı da az değil.

Tabi kişilerin taşıdığı düşüncelere rağmen Tayyip Erdoğan’ın vereceği kararının her şeyin üstünde olduğu da unutulmamalı.

MEHMET ALİ ŞAHİN FAKTÖRÜ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin’in, Karabük Merkez ve ilçelerde Belediye Başkan Adaylarının belirlenme noktasında önemli rol oynayacağı da kaçınılmaz bir gerçek olmasına rağmen, Şahin’in özellikle Merkez’de belirlenecek aday konusunda müdahil olmayacağı ve teşkilatın kararını daha ön plana çıkaracağı ihtimalinden de söz ediliyor.

RAFET VERGİLİ’NİN İDDİALI OLMASI, AK PARTİ ADAYLARINI DÜŞÜNDÜRÜYOR

Milliyetçi Hareket Partisi’nden Karabük Belediye Başkanı seçilen Rafet Vergili, son kamuoyu yoklamalarında 2009’da aldığı oyunu ikiye katladığı görülmekte.

Belediye Başkanlığı gibi yıpratıcı bir makamda, siyasetten normal şartlar altında oyunun azalması gerekirken, Vergili’nin oyunu neredeyse ikiye katladığı ifade ediliyor.

Başkan Vergili’nin 2014 Mart Yerel Seçimlerine iddialı bir şekilde girmeye hazırlanması, AK Parti’den aday olmayı isteyenleri bir kere daha düşünmeye sevk ediyor.