Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, sosyal medya hesaplarından yaptığı davet ile 13 Ekim Cuma günü başlayacak olan 7. Safran Festivali 'ne yerli, yabancı herkesi beklediklerini ifade etti.  

Safranbolu, her yıl ekim ayında düzenlenen Safran Festivali ile bu bereketli hasadı kutluyor. Toprakla bütünleştikçe bereketlenen safranın hasat vaktinin geldiğini belirten Başkan Köse, önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda festival kapsamında safranla ilgili birçok etkinliğin yer alacağını söyledi.

7. Safran Festivali, 13-14-15 Ekim 2023 tarihleri arasında Safranbolu'da düzenlenecek. Kortej ile başlayacak festival, sergiler, yemek yarışması, panel, safran hasadı, konser, şehir gezisi ve doğa yürüyüşü ile devam edecek. 

Festivalin açılışı, 13 Ekim Cuma günü saat 14.00'te Kazdağlıoğlu Meydanı'nda yapılacak. Açılış töreninin ardından başlayacak olan festivalin 1'inci gününde şu aktivitelere yer verilecek:

Saat 14.30'da festival açılış konuşmaları, halk oyunları gösterisi, Cinci Macunu ikramı, Zerde kazanının kaynatılması ve ikramı gerçekleştirilecek. 

15.30'da Cıngıllıoğlu Sanat Galerisinde düzenlenen 'Safrani Renkler El Sanatları Sergisi'nin açılışı yapılacak. 

16.00'da Cinci Han 'da düzenlenecek panellerde safran yetiştiriciliği ve kullanımı hakkında bilgiler verilecek.

16.45 'da yine Cinci Han 'da düzenlenecek törenle Mor Bayrak almaya hak kazanan işletmelere plaket takdimi gerçekleştirilecek.

Safran Festivali 1'inci günü programı, saat 20.00'de Leyla Dizdar Kültür Merkezi 'nde düzenlenecek olan Safranbolu Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu konseri ile sona erecek.

Festival programının 2'inci günü, saat 10.30'da safran üreticisi İsmail Yılmaz 'ın Yukarı Çiftlik Köyü, Keten mahallesinde bulunan safran tarlasında festivalin ana etkinliğini oluşturan safran hasadı ile başlayacak. Açılış konuşmalarının ardından safran soğanı dağıtımı yapılıp safranlı lokum kazanı kaynatılacak. Ardından, Sakin Sakarya resim sanatı çalışması canlı performansı gösterisi yapılacak.

13.30'da ise Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisleri 'nde, jüri üyelikleri ünlü şeflerden ve öğretim üyelerinden oluşan safranlı yemek yarışması düzenlenecek.

Muallimler Birliği 'nde saat 17.00'de Leyla Aslan 'ın "Hatıra" iplikle resim ile 17.30'da İsmail Kavuşturucu 'nun Yapay Zekâ ile Safranbolu 100. Yıl sergileri gezilecek.

Festival programının 3'üncü günü, saat 11.00 'da Beştepeler Mevkisinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler şehir gezisi ile başlayacak. Burada tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen ürünler tanıtılırken Pınarbaşı Belediyesi tarafından Kara Çorba ikramı yapılacak. Ardından gerçekleştirilecek olan 2,5 kilometrelik Safran Doğa Yürüyüşü ile festival sona erecek.

Safranbolu'nun Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan Safran, yemeklere lezzet ve renk katmasının yanı sıra, sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Safran, aynı zamanda anti-depresan, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip.

Safranbolu'da yaklaşık 30 çiftçi tarafından yetiştiriciliği yapılan Safran, hem ticari hem de turistik açıdan Safranbolu 'nun önemli bir değeri.

Safran Festivali, Safranbolu 'yu ziyaret etmek isteyenlere yeni bir fırsat sunarken Safranbolu'nun tanıtımına ve safran üretiminin yaygınlaştırılmasına da ekstra katkı sağlıyor.