Türkiye Taşkömürü Kurumu (TT) Kozlu Müessesesinde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen grizu faciasında yaşamını yitiren 263 madenci şehidi ölümlerinin 23. yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.


 


20150304AW342666_05Kozlu grizu faciasında yaşamını yitiren 42 madenci şehidi ile en çok kaybın yaşandığı Karabük’ün Yenice ilçesinde de, grizuda yaşamını yitirenler düzenlenen etkinliklerle anıldı.

İlk tören, Yenice Merkez Camiinde öğle namazı sonrasında okunan Kur-an ve mevlidi-i Şerif okunmasıyla başladı.

Kur-an ve Mevlid okunmasının ardından 42 madenci şehidinin bulunduğu Anıt Mezar da anma töreni düzenlendi. Anıt Mezarda yapılan anma törenine Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, Orman Böle Genel Müdür Yardımcısı Nizamettin Ören, Yenice Müftüsü Ramazan Ökten, GMİS’e bağlı Şubelerin yöneticileri, Bursa Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Nihat Hanay, Zonguldak Yeniceliler Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, bazı demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, maden işçileri ve maden şehitleri yakınları katıldı.

Anıt Mezarda ilk konuşmayı yapan Yeniceliler Derneği Başkanı Yaşar Karaman, şair Orhan Veli’nin “Kömür Karası” şiirini okuyarak başladığı konuşmasında, Yenice’nin 3 Mart gününü unutmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, acılara rağmen, işsiz çocuklarının madende çalışmalarına razı gelmek zorunda olduğunu hatırlattı. TTK’da 2014 yılında ölümlü iş kazasının yaşanmadığını hatırlatarak, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemine dikkat çekti.

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, yaptığı konuşmada ülkeyi üzüntüye boğan iş kazalarının bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş yaptığı konuşmada, kurumda üretimden önce iş sağlığı ve iş güvenliğinin geldiğine dikkat çekerek TTK’nın bu konuda örnek olduğunu söyledi.

Bursa’dan konuk olarak gelen Bursa Şehit Aileleri Derneği Başkanı Nihat Hanay’da yaptığı konuşmada, şehit aileleri ile tanışmak için geldiğini ve Zonguldak’ta da şehit aileleri derneğinin şubesini açacaklarını söyledi.

 

20150304AW342666_06GMİS adına konuşan Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam şunları söyledi: “2014 yılı dünya madencilik tarihine en büyük faciaların yaşandığı bir yıl olarak geçti. Soma’da 301 ve Ermenek’te de 18 madenci kaza kurbanı oldu. Bu 2 Ocakta yaşanan kaza değil apaçık bir iş cinayeti olarak madencilik tarihinde yerini aldı. Kozlu’da yaşamını yitiren 263 arkadaşımızın 42’tanesi bu anıt mezarda yatıyor. Ben burada yatan bu 42 şehidimize Allah’tan rahmet dilerken, burada bulunan acılı ailelerimize sabırlar ve başsağlığı diliyorum. Biz yöre insanı olarak 160 yılı aşkın bir süredir çok büyük acılar yaşayarak bu madenciliği öğrendik. 160 yıllık bir üretim sürecinde 5 bini aşkın şehit verdik. Ve binlerce madencimizde meslek hastalığı ızdırabını çekerek bu ülkenin kalkınmasında öncü lokomotifi olduk. Olmaya da devam edeceğiz. Bölgemiz 10 -15 yıl öncesine kadar göç alan, Türkiye’nin Almanya’sı olarak tabir edilen bir bölgeydi. Şimdi bağrından 3 il çıkarmış olarak küçültüldük. Artık İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlerde Zonguldaklı mahalleleri kuruldu. Şuan Türkiye taşkömüründe çalışan sayısı 10 binin altına düştü. Bu kurum 40 bin üzerinde çalışanı ile yıllık 5 milyon ton kömür üreterek ülke kalkınmasına sunuyordu. Bugün ise kapatılmasından, özelleştirilmesinden bahsediliyor. Bu ülkenin 25 milyon ton kömüre ihtiyaç var. Bunun çaresi dışardan ithal etmek değil, var olan kömürü üretmektir. Önümüzde bir genel seçim süreci var. Bu seçimlerde bizim için çalışacak, yöremiz için çalışacak vekillerimizi meclise göndererek işimize, aşımıza, bölgemize ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız.”

Konuşmaların ardından anıt mezarda bulunan maden şehitlerinin mezarlarına karanfil bırakıldıktan sonra Zonguldak Yeniceliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından misafirlere yemek ikram edildi.

Editör: Haber Merkezi